Translate

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ενας αλλος τροπος παρασκευης κεραιας Slim jim antenna

VHF και UHF SLIM JIM ANTENNA
Απλή, εύκολη, οικονομική κεραία για τη μπάντα των 2 μέτρων και των 70 εκατοστών.

Εισαγωγή:
Αγαπητοί μου φίλοι σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω μια πολύ εύκολη, οικονομική και αποδοτική κεραία την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σα κύρια ή σα βοηθητική κεραία για το σταθμό σας, τη Slim Jim.
Τη κεραία Slim Jim τη γνώρισα λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας ’80 και μπορώ να πω με σιγουριά πως δεν είναι μια κεραία που περνάει απαρατήρητη! Τα πλεονεκτήματα που έχει αυτή η κεραία είναι, ότι δε χρειάζεται τεχνητή γη (radials) για να δημιουργήσει ένα ομοιογενές πεδίο γύρω της, ο λοβός της είναι κυκλικός (Omni directional), με ότι συνεπάγεται αυτό, έχει πολύ χαμηλή γωνία ακτινοβολίας 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα (αυτό είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά της), είναι κλειστού βρόγχου, παρουσιάζει ικανοποιητικό κέρδος – απολαβή, πολύ καλό εύρος, είναι εύκολη στη κατασκευή και οικονομική ταυτόχρονα ενώ δεν απαιτούνται δυσεύρετα και εξειδικευμένα υλικά για την υλοποίησή της. Τι άλλο να ζητήσει άραγε κάποιος από μια κεραία;


Υλικά:
Για να κατασκευάσουμε τη κεραία Slim Jim θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:
Ένα κομμάτι μήκους περίπου 153 εκατοστά από ανοιχτή γραμμή - leader line 450 Ohms, η γνωστή τυποποιημένη του εμπορίου είναι ιδανική, ένα κομμάτι σωλήνα PVC μήκους 2 μέτρων και εσωτερικής διαμέτρου 2 εκατοστών, όσο δηλαδή και το πλάτος της ανοιχτής γραμμής, ένα connector SO-239, καλώδιο RG-58 μήκους 1,5 μέτρο, μονωτική ταινία και δυο – τρείς ώρες από τη ζωή μας!

Κατασκευή:
Πρώτα απ’ όλα μετράμε και κόβουμε την ανοιχτή γραμμή στις διαστάσεις που μας δείχνει το σχηματικό της πρώτης εικόνας. Γυμνώνουμε και τα τέσσερα άκρα για να τα κολλήσουμε με ένα απλό κολλητήρι. Στη μία πλευρά και μετρώντας από κάτω προς τα πάνω λ/4, κάνουμε ένα μικρό κόψιμο 2 εκατοστών. Το τελευταίο στάδιο για τη κατασκευή της κεραίας έφτασε! Μετρώντας και πάλι από κάτω προς τα πάνω 10 εκατοστά σημαδεύουμε και απογυμνώνουμε το σημείο το οποίο θα είναι και το σημείο τροφοδοσίας της κεραίας που μόλις φτιάξαμε! Ναι η κεραία είναι έτοιμη και απομένει να τη στηρίξουμε, περνώντας τη μέσα από το σωλήνα PVC που έχουμε. Σε αυτό το σημείο απογυμνώνουμε τη μια πλευρά από το καλώδιο RG-58 και κάνουμε μια τρύπα στο σωλήνα PVC σε απόσταση 60 εκατοστών από όποια άκρη – τέλος θέλουμε. Η διάμετρος της τρύπας θα είναι όση και η διατομή του καλωδίου RG-58, αφού αυτό θα περάσει μέσα από αυτή. Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή! Λοιπόν θα περάσουμε μέσα από την τρύπα του PVC την απογυμνωμένη πλευρά από το RG-58, από έξω προς τα μέσα και με κατεύθυνση προς τη κοντινότερη έξοδο του σωλήνα. Τώρα βάζουμε τραβώντας τη από πάνω με ένα σχοινί τη κεραία μέσα στο σωλήνα έως ότου το σημείο τροφοδοσίας έρθει στο ίδιο σημείο – συναντηθεί με το απογυμνωμένη άκρη από το RG-58. κολλάμε πολύ καλά στο σημείο τροφοδοσίας και αυτή τη φορά τραβάμε αργά και πολύ προσεκτικά το ... RG-58, από τη πλευρά που βγαίνει από τα πλάγια του σωλήνα, έως ότου η κεραία μπει όλη μέσα στο σωλήνα.
Αφήνουμε τη γραμμή τροφοδοσίας RG-58 να φύγει προς τα κάτω για 10 εκατοστά και μετά τυλίγουμε τέσσερις κολλητές σπείρες (στροφές) γύρω από το σωλήνα κάνοντας ένα απαραίτητο RF CHOKE το οποίο θα σταθεροποιήσουμε με τη μονωτική ταινία που έχουμε. Απογυμνώνουμε και αυτή τη πλευρά από το RG-58 κολλάμε το θηλυκό connector SO-239 και η κεραία είναι έτοιμη για δοκιμές και συνομιλίες!  

Για τη μπάντα των 70 εκατοστών – UHF θα διαιρέσουμε όλες τις διαστάσεις με το 3 και ... έτοιμη η κεραία!

Μη ξεχάσετε να ταπώσετε τη πάνω τρύπα για να μη μπαίνουν νερά όταν βρέχει.

Η κεραία παρουσιάζει εξαιρετικό εύρος, bandwidth.

Αυτό ήταν και ελπίζω να ήταν κατανοητή η περιγραφή ιδιαίτερα στο επίμαχο σημείο της σύνδεσης κεραίας και γραμμής τροφοδοσίας.

SLIM JIM Antenna for UHF 70cm BAND

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου